Gold In Transit

(Updated – 5 Ogos 2020)

Public Gold sentiasa selangkah ke hadapan dengan memperkenalkan pelbagai servis bagi memudahkan pembeli emas. Baru-baru ini pula dilancarkan Gold in Transit (GIT) atau servis penghantaran emas. Mudah kan? Beli emas dan emas pos ke rumah jika mahu! Dah tak perlu ke branch untuk collection.

Buat masa ini servis GIT ini boleh digunapakai untuk pengeluaran emas dari akaun emas GAP, call branch seperti biasa untuk reserve item dan terus request perkhidmatan GIT. Staff akan bantu kita kira kos penghantaran dan premium tambahan.

Ish, selamat ke?

Jangan risau, pakej kita di-insurankan sehingga RM5000 (Lima Ribu Sahaja). Jadi, kalau item berat-berat tu, kena juga-lah datang branch untuk keselamatan.

Maksimum 25gram sahaja boleh untuk penghantaran GIT. Jika lebih dari itu boleh buat jadi penghantaran berasingan.

Cara-Cara Untuk Memanfaatkan Servis GIT

Secara ringkasnya, anda perlu membuat request dengan branch terdekat dengan tempat anda, untuk lakukan servis GIT ini.

Langkah-langkahnya ialah

(1) Inform staff. Rujuk no telefon branch di link ‘Cawangan PG Seluruh Malaysia

(2) Pastikan anda sudah buat full payment, atau bayaran gold premium bagi GAP.

(3) Anda perlu isi maklumat di portal Public Gold anda sendiri (nanti staff akan guide)

(4) Buat bayaran cas pengeposan melalui portal PG anda.

Harga penghantaran adalah seperti berikut:

Semenanjung Malaysia

1 gram pertama – RM10
Gram yang berikutnya – RM2/g

Sabah/Sarawak

1 gram pertama – RM15
Gram yang berikutnya – RM2/g
Sebagai contoh, saya nak keluarkan 10g Public Gold Classic LBMA dari akaun GAP melalui branch Sunway. Berapakah kos penghantaran saya ke Puchong?

Rujuk jadual premium:

Kiraan kos penghantaran seperti berikut;
Item nak di-pos: 10g Bunga Mas

Kos penghantaran;

1 gram pertama = RM10

9 gram berikutnya = 9g x RM2 = RM18

Jumlah kos penghantaran termasuk premium = RM18 + RM10 =RM43

Contoh: 

Goldbar 10gram, pos ke Jerantut. RM10 + RM2x9gram = RM43. Okey lah dari ambik bas ke KL untuk ambik emas kan, lebih baik minta PG Pos terus ke tangan kita.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.

Azizi Zakaria – 017 346 0604

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *