Untuk semua pelanggan Public Gold, setelah pembelian emas atau perak melalui website, kebiasaannya pelanggan akan membuat pembayaran sama ada melalui FPX, Online Transfer bank atau Mesin Cash Deposit.

Selepas itu pelanggan akan email / wassap pada staff Public Gold sebagai bukti pembayaran. Sebelum ini, saya akan email resit pembayaran ke payment@publicgold.com.my. Bukan sahaja untuk bukti pembayaran namun ianya sebagai rekod pembayaran kepada belian yang dibeli.

Sekarang cara baru telah diperkenalkan apabila Public Gold telah menaik taraf sistem di website dimana resit bayaran boleh terus dimuat naik (upload) kedalam sistem pembayaran “MyOrder”. Mari saya tunjukkan cara-caranya.

STEP 1

Login ke dalam akaun PG

STEP 2

Klik My Order

STEP 3

Klik order number pada “ID (CSO)”

STEP 4

Pilih salah satu. Jika mahu terus bayar boleh klik FPX tapi jika bayar melalui Online Transfer, Klik BANKING untuk muat naik resit.

STEP 5

Klik “Choose File” dan pilih resit pembayaran. Setelah selesai klik Upload File dan tunggu sehingga selesai.

Resit telah dimuat naik.

Kebiasaan saya, akan email juga resit ke branch yang biasa saya ambil (collect) emas sebagai rekod untuk saya. Jika ada apa-apa pertanyaan, boleh hubungi saya juga.

Azizi Zakaria – 5/Ogos/2020 4:45PM

By Azizi Zakaria

Saya adalah Public Gold Priority Dealer yang aktif semenjak tahun 2014. Berasal dari Sentul, Kuala Lumpur. Azam saya untuk membantu seramai mungkin orang untuk celik emas dan simpan emas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons