Tandatangan Assayer Emas dan Perak

Apakah itu Assayer?
Assayer adalah orang yang menguji ketulenan logam berharga. Hanya terdapat beberapa orang Assayer di Malaysia dan salah seorangnya adalah En. Abdul Shukor Anuar yang digunakan kepakarannya untuk menentukan ketulenan produk Public Gold sehingga mendapat sijil Book Of Record oleh The Malaysia Book Of Record.

Dinar Emas Non-LBMA

Gambar diatas adalah salah satu produk Public Gold 1 dinar yang mempunyai tandatangan Assayer yang pakar tentang logam berharga Emas dan Perak.

Tandatangan Assayer dari Turki

Inilah antara sebab kenapa saya juga membeli emas yang mesti ada ciri-ciri diiktiraf jika dijual ke luar negara.

  1. Emas tersebut mudah dibeli dan jual.
  2. Ada cawangan di seluruh negeri (jika bercuti ke negeri lain boleh pergi ke cawangan terdekat terus).
  3. Ada pengiktirafan LBMA (London Bullion Market Association). Boleh lihat pada artikel saya ‘EMAS LBMA’
  4. Ada tandatangan Assayer bebas. (Untuk pastikan emas tersebut adalah tulen).
  5. Susut nilai / Spread yang kecil. Apa itu Spred? Lihat artikel saya http://azizizakaria.com/spread-baru-emas-pg/.

Kebanyakan jenama lain selain Public Gold, ada yang mempunyai sijil dengan tandatangan Assayer dan ada juga yang tiada tandatangan Assayer. Bila tiada tandatangan Assayer kebiasaannya Ar-Rahnu tidak mahu mengambil emas tersebut. Begitu juga kedai emas. Maka jika ada yang telah membeli emas jongkong / syiling emas yang tiada tandatangan Assayer, boleh jual semula kepada tempat anda membeli atau jual semula kepada Public Gold.

Public Gold mengambil semua jenis emas jongkong atau barang kemas tidak mengira jenama lain, rosak, patah atau calar. Caranya, bawa emas/perak/barang kemas ke cawangan Public Gold terdekat untuk staff Public Gold menguji ketulenan emas dan timbang berat. Mereka akan timbang dan menguji dengan alat densimeter.

 Selepas ditimbang dan di uji emas tersebut, mereka akan bagitahu berapa berat dalam gram dan harga yang akan mereka tawarkan. Tukar kepada emas Public Gold atau masuk dalam Gold Accumulation Program (GAP). Apa itu GAP? Klik http://azizizakaria.com/mudahnya-simpan-emas-dengan-gap-public-gold/

Boleh letak saya sebagai introducer anda. Hanya beri nama saya Azizi Zakaria PG 047225 pada staff Public Gold. Introducer seperti saya akan bantu anda jika ada sebarang pertanyaan dan perlukan bimbingan mengenai emas anda.

 

 

 

Azizi Zakaria | Active Dealer Public Gold PG 047 225 | 017 346 0604

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *